Debatt

Les leksen, Toje

I noen ellers artige spekulasjoner i Morgenbladet 22. januar om grunnen til at dagens unge drikker mindre enn før, kommer Asle Toje med et spark til meg: Dette handler om at unge fra middelklassen holder seg i skinnet fordi de er redde for å rykke ned til en lavere status. Det dreier seg ikke om «muslimske holdninger», som han hevder er min forklaring. Toje har nok ikke gjort leksa her.

Først hans egen tese: I flere artikler har vi vist at alkoholforbruket blant ungdom i bydelene vest i Oslo – kjennetegnet av høy utdanning og inntekt – nå ligger skyhøyt over det vi finner i de fattigere områdene i Oslo øst. Det er få tegn på at middelklassens unge, på grunn av redsel for deklassering, slutter å drikke. Derimot utvikler de sjeldnere alkoholproblemer. Den skjulte læreplanen synes å være at det er greit å drikke, men en bør holde kontroll under rus. Dette er ikke overraskende; de kopierer sine middelklasseforeldre. I voksne aldersklasser er det også en sterk positiv sammenheng mellom utdanning, inntekt og alkoholbruk.

For det andre: stemmer det at «muslimske holdninger» ikke spiller noen rolle i dette bildet? Nei, det er faktisk godt dokumentert at norsk ungdom fra majoritetsbefolkningen i sosiale nettverk med mange muslimer justerer ned alkoholforbruket.

Det er få tegn på at middelklassens unge, på grunn av redsel for deklassering, slutter å drikke.

For det tredje: har jeg hevdet at endringene utelukkende skyldes «muslimske holdninger»? I det jeg har skrevet om dette, sier jeg at vi ikke har gode svar på hvorfor ungdom drikker mindre. Men jeg har lansert seks ulike hypoteser: Nye nettbaserte fritidsaktiviteter som drives hjemmefra og hvor foreldrene derfor har høy sosial kontroll spiller en økende rolle – før hengte unge mer ute på gata, krevende kostregimer blir viktigere – både nikotin og mye alkohol kan passe dårlig inn i sånne regimer, det samme gjelder trening, skole og utdanning betyr nok mer enn før. For noen, som i såkalte straight-edge miljøer, kan avhold markere autonomi i forhold til foreldre hvor alkoholen spiller for stor rolle. I tillegg er «muslimske holdninger» i noen deler av landet opplagt del av bildet.

Forskningen som ligger til grunn er publisert i internasjonale fagtidsskrifter. Toje er selv forsker og burde vel kunne klare å finne fram til studiene. Men det er mulig han har hatt dårlig tid. Jeg har også skrevet en lettlest bok om emnet, beregnet for studenter på bachelornivå (Bittersøtt, Universitetsforlaget 2015). Boka er på vei til deg i posten, Toje.

Willy Pedersen er professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo.

Mer fra Debatt