Annonse
00:00 - 08. januar 2016

Klassisk håndverk, mat og klær

Annonse

Hør Espen Søbye og Elisabeth Lund-Andersen i strikkedebatt på Morgenbladets podcast. Abonnér gratis i Itunes.

STRIKKING For en ivrig strikker er det morsomt å lese Espen Søbyes omtale av høstens strikkebøker i Morgenbladet. Selv om analysen er preget av at han åpenbart ikke strikker selv (ja, bestemor lærte meg å strikke, men jeg trenger likevel oppskrifter, kun monomane strikkere går rundt og husker dem), har han gode og underholdende poenger. Men blar en noen sider videre i Morgenbladet, finner en spalten om et annet klassisk håndverk, nemlig den om mat og kokebøker. At tekstilkunsten vies lett hånlige samleomtaler på en armlengdes avstand, mens matkunsten har en egen alvorstung ukentlig spalte skrevet av hobbykokker, følger et forutsigbart mønster.

Det meste Søbye skriver om strikkebøkenes sjargong kunne like gjerne vært sagt om kokebøker.

Det meste Søbye skriver om strikkebøkenes sjargong kunne like gjerne vært sagt om kokebøker. For å parafrasere ham: hvorfor skulle det være mer systemkritisk å koke kraft på selvfisket laks enn å svinge innom McDonald’s? Det er ikke urimelig å anlegge et kjønnsperspektiv for å finne svaret. For mens kvinnene i stor grad har fått ha strikkingen for seg selv, har menn i horder inntatt kjøkkenbenkene, i det minste når festmat står på menyen. Og mennene smitter maten med sin spalteverdige status.

Skal Morgenbladets kulturkritikk ramme alle kjønns hang til tåpelighet på vegne av sine hobbyer, må den også kikke seg selv og sine redaksjonelle valg etter i kortene. Jeg venter i spenning på at Morgenbladet oppretter en uironisk spalte om hekling, søm, brodering og strikking. Ikke til forkleinelse for maten, men vi trenger klær også.

Åste Dokka er strikker og stipendiat, Teologisk fakultet UiO.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse