Annonse
00:00 - 29. januar 2016

Kampfly kan bli alt vi er

Kan kjøpet og driften av kampflyene F-35 bli så dyrt at resten av Forsvaret blir ytterligere sulteforet?

Svindyr: F-35 Joint Strike Fighter Jet vil koste Norge store summer. Hva skjer med resten av forsvarsevnen? Foto: Torgeir Haugaard/Forsvaret
Annonse

«Hva er det fineste vi har?» spør en dyp mannsstemme. Kameraet sveiper over fjell og fjord, sommerregn og vårlys, hobbyfiskere og lekende barn, rånere på kaien og hender foldet til bønn. «Er det våren? Kanskje det er høsten som er det fineste. Eller muligens vinteren».

Filmen innledet Forsvarets store og prisbelønte omdømmekampanje i 2011, med tittelen «For alt vi har. Og alt vi er». Den kalte på identitet og på følelsene de fleste som bor her, har til dette landet, særlig når vi løfter blikket og kikker ut av den norske hverdagen og inn i andres. Mye av det vi tar for gitt, er verken gitt eller selvsagt: At vi kan mene, tro eller si det vi vil – eller bli det vi vil.

Den militære andakten sluttet med noe «vi er enige om»: «At vi er heldige, vi som bor her i landet. Og at vi har mye som er verdt å ta vare på».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»
«Skamdiskusjonen viser oss at klimaet faktisk har begynt å angå oss personlig.»