Annonse
00:01 - 15. januar 2016

Jo, det har noe med kultur å gjøre​​

Kulturforskere er vanligvis forsiktige med å tillegge kulturforskjeller forklaringsverdi. Forsiktigheten går ofte for langt, skriver Thomas Hylland Eriksen.

Feststemning: Fotografen Maciej Dakowicz brukte fem år på å dokumentere utelivet i den engelske byen Cardiff, resultatet ble blant annet boken Cardiff After Dark som dette bildet er hentet fra. Thomas Hylland Eriksen skriver om konfliktene og misforståelsene som oppstår når ulike personforståelser kolliderer. Foto: Maciej Dakowicz
Annonse

Hør Thomas Hylland Eriksen snakke om Köln og kulturforskjeller på Morgenbladets podcast. Abonnér gratis i iTunes:

Nøyaktig hva som skjedde i Köln på nyttårsaften, får vi nok aldri vite. Det var et virvar av mennesker i sentrum, stort sett feststemte, både edru og fulle, og ingen versjon av hendelsene er den eneste gyldige eller mulige. Men en del er kjent. Et ganske stort antall unge menn, de fleste med bakgrunn fra arabisktalende land, omringet, antastet, tafset på og stjal fra en hel del unge kvinner som var ute for å feire nyttårsaften. Det fremsto som et planlagt, koordinert masseovergrep. Politiet ble tatt på sengen, var ineffektive, og forsøkte i ettertid å bortforklare hendelsen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Problemet er at forfatteren Knausgård bruker én av disse karakterene til å mistenkeliggjøre et gjenkjennelig menneske.»