Annonse
00:01 - 22. januar 2016

Ida Jackson: Digitale godteposer

Du blir hektet på nettet fordi noen vil du skal bli det, skriver Ida Jackson.

Søte kløe: – I fremtiden vil Candy Crush bli regulert som andre nytelsesmidler, skriver Ida Jackson. 20. november ble et nytt mobilspill i Candy Crush-serien lansert på denne måten i Themsen, London. Foto: Joseph Okpako/WireImage.
Annonse

Lurer du på hvorfor du kjenner dette (muligens patologiske) behovet for å sjekke mobilen igjen og igjen og igjen? Nylig skrev Morgenbladet om avhengighetssamfunnet, og hvordan såkalt myk avhengighet øker. Saken var spesielt interessant for meg som jobber med å utforme nettsider og nettsamfunn. Forfatter Agnes Ravatn & co. snakket om hvordan vanedannende nettsider hadde ødelagt hverdagen deres.

 

Jeg kan love deg at hvis du bruker en nettside ingen har designet skikkelig, vil du bare føle frustrasjon. Det er ingen som er hektet på Altinn. Sidene du sjekker igjen og igjen, har vanedannelse som en sentral del av forretningsmodellen sin. Mens Ravatn snakker om selvdisiplin, snakker psykolog Nir Eyal om The Hooked Model på næringslivskonferanser verden over – hvordan lage noe som er vanedannende som Instagram. Lag produkter folk ikke kan legge fra seg, og du har et vinnerproduktet folk elsker, sier Eyal. Halleluja, det er dette vi skal leve av etter oljen!

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»