Annonse
00:01 - 22. januar 2016

Heia Bergen! Nye rekorder i vente?

Annonse

Det har nå gått cirka tre uker siden meteorologene i Bergen erklærte den aller nyeste vær-rekorden for byen: Mer enn 700 dager uten temperaturer under 0 grader i et helt døgn, sammenhengende! En rimelig sær rekord, spør du meg. Og så gikk det troll i ord: kulden kom. Det ble ikke bare én dag med sammenhengende temperaturer under null, men hele sytten etter hverandre.

Bergenserne som konstant er innstilt på temperaturer over null, måtte finne fram skjerf og brodder og måtte fyre med ved. Kulden resulterte i skitten luft og datokjøring. I tillegg kom det noe hvitt fra himmelen, slik at Flesland ble midlertidig stengt, bybanen sluttet å gå på skinner og bil- og busstrafikk stanset helt opp. Ja, det ble så galt at busspassasjerene like godt tok beina fatt og ble frivillige fotgjengere.

Det bærer mot nye dubiøse vær-rekorder, som både vi og de burde skjermes mot.

Men kulden førte også med seg en tredje forbannelse, noe som kom veldig bardus på fotgjengerne spesielt – det ble glatt! Da ble det rekord i benbrudd, ikke bare enkle lårbensbrudd, men komplekse ankel-, håndledd-, skulder- og legg-brudd. Nå får vi virkelig håpe at temperaturen snart kyper over det magiske 0-tallet, slik at det blir normalt bergensvær igjen. Hvis ikke, frykter vi at det bærer mot nye dubiøse vær-rekorder, som både vi og de burde skjermes mot. Kanskje den nye rekorden blir noe slik som at det blir mer enn 800 sammenhengende dager siden sist gang det var så mange dager med 0 grader eller lavere temperatur. Slikt har nok aldri blitt registrert før, og da må det bli en ny vær-rekord, ja, kanskje til og med en verdensrekord?

Martin Hovland er geofysiker, Sola

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Historia om Heinrich Glogau kunne gått i gløymeboka.»