Annonse
00:00 - 08. januar 2016

Det 118 element

Annonse

Lærebøkene må skrives om! For en gangs skyld er det hold i den påstanden. Fire nye grunnstoffer er nå offsielt lagt til i den periodiske tabellen. Det er Den internasjonale union for ren og anvendt kjemi og deres Internasjonale Komité for Nomenklatur og Symboler som styrer slikt. Stoffene det dreier seg om, 113, 115, 117 og 118, er blitt oppdaget – eller skapt – ved å slå sammen atomkjerner i laboratoriet, hvor de bare eksisterer et øyeblikk. De har vært kjent en stund, men russiske, japanske og amerikanske forskere har lenge kranglet om hvem skulle få æren for oppdagelsene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»
«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»