Annonse
00:50 - 15. mai 2015

Universitetets langsomme død

Jo da, utdanningssystemet bør forholde seg til hva samfunnet trenger. Men det er ikke det samme som å oppføre seg som en nykapitalismens bensinstasjon.

Gamle dager: Studenter ved universitetet i Cambridge, cirka 1949. Foto: Slim Aarons/Getty Images
Annonse

AKADEMIA

 

For noen år siden ble jeg vist rundt på et stort, teknologisk svært avansert universitet i Asia av institusjonens stolte direktør. Som seg hør og bør for en så prominent skikkelse, var han ledsaget av to kraftige, unge oppassere i svart dress og solbriller, som for alt jeg visste hadde hver sin kalasjnikov under jakken. Etter å ha nådd lyriske høyder i lovprisningen av den splitter nye handelshøyskolen og det toppmoderne instituttet for ledelse, la direktøren inn en pause som jeg kunne fylle med noen beundrende ord. I stedet nevnte jeg at det ikke virket som om universitetet tilbød noen form for kritiske studier. Han så uforstående på meg, som om jeg hadde spurt hvor mange doktorgrader i pole dancing de delte ut hvert år, og så svarte han nokså stivt: «Jeg tar kommentaren til etterretning.» Deretter tok han en høyteknologisk duppeditt ut av lommen, vippet den opp og sa noen bryske ord på koreansk, antagelig «drep ham». En limousin så lang som en cricketbane kom trillende, og direktøren ble stuet inn av oppasserne og kjørt vekk. Jeg så bilen forsvinne ut av syne mens jeg lurte på når henrettelsesordren ville bli iverksatt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.