Annonse
12:56 - 04. juni 2015

Skreddersøm med DNA-tråd

Nå kan du snart merke den genetiske revolusjonen når du går til legen.

Genspeil: Det første utkastet til menneskets fullstendige arvemasse, også kalt det humane genom, ble publisert i 2001. Her er en digital presentasjon av det humane genom i 2001 på American Museum of Natural History i New York. Foto: Mario Tama/Getty Images
Annonse

Du har hørt om «den genetiske revolusjonen»? Jeg skulle tro det. De fleste vil ha fått med seg at det har skjedd store gjennombrudd i dette fagfeltet siden årtusenskiftet. Men har du følt revolusjonen på kroppen? Jeg gjetter nei. Et besøk hos fastlegen, for eksempel, forløper gjerne akkurat som før. Som om ingenting skulle ha hendt.

 

La oss ta et lite tilbakeblikk. Det første utkastet til menneskets fullstendige arvemasse, også kalt det humane genom, ble publisert i 2001. Mange spådde da at ringvirkningene på få år ville bli enorme, også for hvordan vi behandler og forebygger vanlige sykdommer. Men ti år senere måtte man slå fast at fremskrittene først og fremst hadde skjedd innenfor grunnforskningen. Det har vist seg langt vanskeligere å tolke genetisk informasjon på individnivå.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

 

 

Mer fra Ideer