Annonse
11:31 - 17. april 2015

Sanser uten grenser

Det går an å se med tungen og høre med huden.

Fremmed mus: Flaggermusens sanseverden fortoner seg ekstremt fremmed for oss mennesker. Hvordan er det å være flaggermus, egentlig? Bildet av denne vampyrflaggermusen er tatt i Peru i 1945. Foto: Getty Images
Annonse

I 1974 skrev filosofen Thomas Nagel et berømt essay med tittelen «What is it like to be a bat?». Spørsmålet var retorisk ment. Flaggermusen flyr omkring i natten og bruker ekkoet fra sine egne skrik til å navigere og lokalisere insekter i luften. Ved å peke på en sanseverden som fortoner seg så ekstremt fremmed for oss mennesker ønsket Nagel å vise at ikke alle fakta om verden kan beskrives rent materialistisk. Flaggermusens subjektive opplevelse av å være flaggermus er ikke noe vi kan forstå ved å lese i en bok.

En rekke andre dyrearter har eksotiske sanser som kan registrere helt andre sider ved omgivelsene enn de som er umiddelbart tilgjengelige for oss mennesker. Noen ser infrarødt eller ultrafiolett lys. En del fisker har sanseorganer som registrerer elektriske felt. Noen fugler navigerer etter et indre kompass. Hvordan føles det? Og tenk bare på hvor fundamentalt annerledes det må være å ha luktesans som en sporhund.

 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

 

 

Mer fra Ideer