Annonse
10:35 - 09. januar 2015

Rettens uransakelige veier

Palestinernes ønske om rettferdighet og oppreisning gjennom den internasjonale straffedomstolen kan snarere gjøre vondt verre.

Illustrasjon: Espen Friberg / Yokoland
Annonse

KRONIKK

Palestinerne satset, hoppet og landet med et realt mageplask i FNs sikkerhetsråd i romjulen. Et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd som krever israelsk tilbaketrekning fra områder okkupert i 1967 og en tostatsløsning innen to år ble ikke vedtatt. Kina, Russland og Frankrike stemte for, men diplomatene feilberegnet og hadde ikke de nødvendige ni stemmene i boks. Dermed slapp USA å legge ned veto.

Delvis som svar på denne fadesen leverte palestinske myndigheter umiddelbart sin søknad om å få ratifisere Roma-statuttene til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) og gi domstolen jurisdiksjon over okkupert Palestina inkludert Øst-Jerusalem. Onsdag kom svaret fra FNs generalsekretær. Palestina er medlem av ICC fra 1. april 2015. Da får straffedomstolen rett (og plikt) til å straffeforfølge blant annet krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Palestina. Står vi ved et veiskille i palestinernes kamp for rettferdighet?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Problemet er at forfatteren Knausgård bruker én av disse karakterene til å mistenkeliggjøre et gjenkjennelig menneske.»