Annonse
10:35 - 09. januar 2015

Rettens uransakelige veier

Palestinernes ønske om rettferdighet og oppreisning gjennom den internasjonale straffedomstolen kan snarere gjøre vondt verre.

Illustrasjon: Espen Friberg / Yokoland
Annonse

KRONIKK

Palestinerne satset, hoppet og landet med et realt mageplask i FNs sikkerhetsråd i romjulen. Et resolusjonsforslag for FNs sikkerhetsråd som krever israelsk tilbaketrekning fra områder okkupert i 1967 og en tostatsløsning innen to år ble ikke vedtatt. Kina, Russland og Frankrike stemte for, men diplomatene feilberegnet og hadde ikke de nødvendige ni stemmene i boks. Dermed slapp USA å legge ned veto.

Delvis som svar på denne fadesen leverte palestinske myndigheter umiddelbart sin søknad om å få ratifisere Roma-statuttene til Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) og gi domstolen jurisdiksjon over okkupert Palestina inkludert Øst-Jerusalem. Onsdag kom svaret fra FNs generalsekretær. Palestina er medlem av ICC fra 1. april 2015. Da får straffedomstolen rett (og plikt) til å straffeforfølge blant annet krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Palestina. Står vi ved et veiskille i palestinernes kamp for rettferdighet?

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse