Annonse
05:17 - 02. januar 2015

Radikal konservatisme?

Et intellektuelt portrett kaster nytt lys over Edmund Burke, konservatismens far. Har vi misforstått ham?

Illustrasjon: Espen Friberg/Yokoland
Annonse

KRONIKK

«Ingen seriøs historiker ville i dag velge å gjenta karakteristikken av Burke som «den moderne konservatismens far», skriver Yale-professoren David Bromwich, forfatteren av det første «intellektuelle portrettet» av Edmund Burke. Også her til lands kom Edmund Burke til å bli en viktig referanse og inspirasjonskilde spesielt i konservative miljøer, ofte elegant formidlet i tale og skrift av Minerva-kretsens Lars Roar Langslet, Jan P. Syse og flere. Er det de konservative som har misforstått, eller er det noe forfatteren av den nye boken The Intellectual Life of Edmund Burke ikke har forstått?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»