Annonse
09:35 - 27. februar 2015

På tide å islamifisere psykoterapien

Annonse

Muslimer benytter seg mindre av psykiske helsetjenester enn ikke-muslimer. Samtidig vet vi at nesten ingen andre yrkesgrupper er mindre religiøse enn psykologene. I en artikkel i Norsk psykologisk tidsskrift peker psykologene Arne Repål og Solfrid Raknes på at hjelpetiltak bedre kan nå frem til muslimer hvis behandlingen «integreres i pasientens trossystem». Som en ressurs for å få til dette viser de til et relativt nyoppdaget manuskript fra 800-tallet av den persiske muslimen Abu-Zayd al-Balkhi, som blant annet skal foregripe moderne kognitiv terapi. De viser også til forskningsresultater fra Modum Bad (som har lange tradisjoner i grensefeltet mellom psykiatri og sjelesorg) som viser «lovende» effekter av å integrere kristne pasienters religiøse tema i behandlingen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»