Annonse

Annonse

00:50 - 30. januar 2015

Noe med islam å gjøre

Historien om islam er full av fritenkere, men dagens forsøk på å undertrykke kritisk tenkning nærmer seg det absurde.

Må utfordres: Den beste måten Vesten kan takle fremveksten av islamsk ekstremisme på, er vedå utfordre doktrinene som religiøse lærde har fabrikkert, hevder Ziauddin Sardar. På bildet: IS-soldater i Irak. Foto: Abaca/NTB Scanpix

Dette har ikke noe med islam å gjøre, sier imamene. «Disse uforsonlige og fanatiske morderne har ikke noe med oss å gjøre», sier mullaene. «Islam står for fred», sier de troende. Disse dementiene, og varianter over dem, er blitt repetert et utall ganger av muslimske kommentatorer siden Charlie Hebdo-drapene. Meningen er å unngå at muslimer assosieres med de som dreper og skader i islams navn.

 

Men hva med dommen som ble utstedt mot den (mildt) liberale bloggeren Raif Badawi i den islamske staten Saudi-Arabia nå nylig? Ti år i fengsel, en enorm bot, tusen piskeslag fordelt ut over tyve uker (akkurat utsatt fordi de femti første har ført til at han er «medisinsk uskikket»). Har dette «ikke noe med islam å gjøre»? Har emneordet «Je suis un couteau» («Jeg er en kniv») – som refererer til forrige ukes knivstikking av elleve israelere på en buss – «ikke noe med islam å gjøre»? For ikke å glemme de ti kristne som ble drept under Charlie-protester i Nigeria, eller de pågående grusomhetene som begås av al-Qaida, IS, Boko Haram, Taliban og Laskar Jihad i Indonesia?

Annonse

Mer fra Ideer

«Innenfor helsefeltet er det anslått at 85 prosent av all forskning som gjennomføres er bortkastet og burde vært unngått.»
«EU og kommunesamanslåingar er for ein stor del eliten sitt prosjekt.»