00:50 - 30. januar 2015

Noe med islam å gjøre

Historien om islam er full av fritenkere, men dagens forsøk på å undertrykke kritisk tenkning nærmer seg det absurde.

Må utfordres: Den beste måten Vesten kan takle fremveksten av islamsk ekstremisme på, er vedå utfordre doktrinene som religiøse lærde har fabrikkert, hevder Ziauddin Sardar. På bildet: IS-soldater i Irak. Foto: Abaca/NTB Scanpix

Dette har ikke noe med islam å gjøre, sier imamene. «Disse uforsonlige og fanatiske morderne har ikke noe med oss å gjøre», sier mullaene. «Islam står for fred», sier de troende. Disse dementiene, og varianter over dem, er blitt repetert et utall ganger av muslimske kommentatorer siden Charlie Hebdo-drapene. Meningen er å unngå at muslimer assosieres med de som dreper og skader i islams navn.

 

Men hva med dommen som ble utstedt mot den (mildt) liberale bloggeren Raif Badawi i den islamske staten Saudi-Arabia nå nylig? Ti år i fengsel, en enorm bot, tusen piskeslag fordelt ut over tyve uker (akkurat utsatt fordi de femti første har ført til at han er «medisinsk uskikket»). Har dette «ikke noe med islam å gjøre»? Har emneordet «Je suis un couteau» («Jeg er en kniv») – som refererer til forrige ukes knivstikking av elleve israelere på en buss – «ikke noe med islam å gjøre»? For ikke å glemme de ti kristne som ble drept under Charlie-protester i Nigeria, eller de pågående grusomhetene som begås av al-Qaida, IS, Boko Haram, Taliban og Laskar Jihad i Indonesia?

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»