Annonse
00:50 - 30. januar 2015

Noe med islam å gjøre

Historien om islam er full av fritenkere, men dagens forsøk på å undertrykke kritisk tenkning nærmer seg det absurde.

Må utfordres: Den beste måten Vesten kan takle fremveksten av islamsk ekstremisme på, er vedå utfordre doktrinene som religiøse lærde har fabrikkert, hevder Ziauddin Sardar. På bildet: IS-soldater i Irak. Foto: Abaca/NTB Scanpix
Annonse

Dette har ikke noe med islam å gjøre, sier imamene. «Disse uforsonlige og fanatiske morderne har ikke noe med oss å gjøre», sier mullaene. «Islam står for fred», sier de troende. Disse dementiene, og varianter over dem, er blitt repetert et utall ganger av muslimske kommentatorer siden Charlie Hebdo-drapene. Meningen er å unngå at muslimer assosieres med de som dreper og skader i islams navn.

 

Men hva med dommen som ble utstedt mot den (mildt) liberale bloggeren Raif Badawi i den islamske staten Saudi-Arabia nå nylig? Ti år i fengsel, en enorm bot, tusen piskeslag fordelt ut over tyve uker (akkurat utsatt fordi de femti første har ført til at han er «medisinsk uskikket»). Har dette «ikke noe med islam å gjøre»? Har emneordet «Je suis un couteau» («Jeg er en kniv») – som refererer til forrige ukes knivstikking av elleve israelere på en buss – «ikke noe med islam å gjøre»? For ikke å glemme de ti kristne som ble drept under Charlie-protester i Nigeria, eller de pågående grusomhetene som begås av al-Qaida, IS, Boko Haram, Taliban og Laskar Jihad i Indonesia?

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

Dess mer bruk er normalisert, dess høyere er bruken.