Annonse
12:44 - 09. januar 2015

Malurt i kaffekoppen

De samme resultatene fører ikke alltid til samme konklusjon.

Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

Du som er så heldig å lese dette med en rykende varm og deilig kaffekopp i hånden, drikker nok ikke for helsens skyld. Men desto hyggeligere å kunne overraske deg positivt: Kaffedrikking er assosiert med en redusert risiko for Parkinsons sykdom. Vi vet ikke den presise årsaksmekanismen, men en aktuell teori hevder at koffein kan ha effekter som beskytter nervecellene. Slike effekter vil vi gjerne forstå bedre, for der kan kanskje nøkkelen til utvikling av ny behandling ligge.

Parkinsons sykdom kjennetegnes ved langsomme bevegelser, skjelving og balansevansker, og gir i senere stadier også ofte demens. Årsakene er bare delvis forstått. Hos de aller fleste dreier det seg sannsynligvis om et samspill mellom en lang rekke gener og miljøfaktorer, og kanskje en porsjon tilfeldig uflaks. Tilstander med slike sammensatte årsaker kalles gjerne komplekse sykdommer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».