Annonse
09:29 - 12. juni 2015

Maktens mestere

Er House of Cards en fare for amerikansk demokrati, spør Ketil Raknes.

Virkelighetens House of Cards: President Lyndon B. Johnson brukte en blanding av smiger, trusler, personlige tjenester og fysisk intimidering for å få det som han ville. Teknikken ble kjent som the Johnson treatment. Foto: Keystone/Getty Images
Annonse

TV-SERIER

Politiske tv-serier provoserer og fascinerer. Ikke minst The West Wing og House of Cards har fått fanskarer i flere land. Det interessante med disse seriene er at de baserer seg på to diametralt ulike syn på hva politikk dypest sett er og krangelen går friskt mellom amerikanske kritikere om hvilken av seriene som ligger nærmest den politiske virkeligheten. Amerikanske forskere har også engasjert seg i tv-serienes effekt på seerne. Er det slik at West Wing-fansen gjenvinner troen på amerikansk demokrati, mens de som sverger til House of Cards får bekreftet sine dystreste tanker om hvor lavt det er mulig for amerikanske politikere å synke?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Historia om Heinrich Glogau kunne gått i gløymeboka.»
«Dessverre blir omdømmemålinger ofte oppfattet som «skjønnhetskonkurranser».»