Annonse
12:38 - 09. januar 2015

Lukt og avsky i hjemmesykepleien

Annonse

DOKTOREN SVARER

– Du har forsket på et tabu: vond lukt i sykepleien. Hvordan kom du inn på dette?

– For tretti år siden arbeidet jeg i hjemmesykepleien, og jeg hadde en pasient med et stort, illeluktende kreftsår. For å klare arbeidet måtte jeg bruke to munnbind dynket i vademecum. Etter hvert begynte jeg å brekke meg da jeg kom til postkassen ved huset hans. Men inne hos pasienten lot jeg som ingenting, nevnte ikke stanken. Ektefellen bemerket stille at det ikke lenger kom noen på besøk. Den avmakten jeg følte da, og den smerten jeg fornemmet hos pasient og pårørende, gjorde inntrykk. Da jeg begynte å undervise i sykepleie oppdaget jeg at det var lite fagkunnskap om slike situasjoner. Jeg ønsket å sette vond lukt på det faglige kartet, for å forberede helsepersonell til bedre å kunne håndtere det ekle og uestetiske.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».
«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»