Annonse
12:38 - 09. januar 2015

Lukt og avsky i hjemmesykepleien

Annonse

DOKTOREN SVARER

– Du har forsket på et tabu: vond lukt i sykepleien. Hvordan kom du inn på dette?

– For tretti år siden arbeidet jeg i hjemmesykepleien, og jeg hadde en pasient med et stort, illeluktende kreftsår. For å klare arbeidet måtte jeg bruke to munnbind dynket i vademecum. Etter hvert begynte jeg å brekke meg da jeg kom til postkassen ved huset hans. Men inne hos pasienten lot jeg som ingenting, nevnte ikke stanken. Ektefellen bemerket stille at det ikke lenger kom noen på besøk. Den avmakten jeg følte da, og den smerten jeg fornemmet hos pasient og pårørende, gjorde inntrykk. Da jeg begynte å undervise i sykepleie oppdaget jeg at det var lite fagkunnskap om slike situasjoner. Jeg ønsket å sette vond lukt på det faglige kartet, for å forberede helsepersonell til bedre å kunne håndtere det ekle og uestetiske.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
ved kjøp av abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Er kjæresten min sitt etiske standpunkt så langt fra mitt eget at vi vil bruke tiden vår på å endre hverandre, eller bør vi slå opp?»
«Vi gjør klokt i å omfavne Plan S som et middel på vei mot kvalitetsmessig bedre forskning.»
«Klassisk musikk fortjener bredde og bør gi lytterne frihet til å velge egne rammer for musikkens opplevelser.»