Annonse
12:04 - 05. mars 2015

Krig med fjernkontroll

ESSAY Dronekrig kan forsvares, også fra et etisk perspektiv.

Langt unna, tett på: En droneoperatør overvåker en landsby eller en konvoi i timer, dager, uker. Den utstrakte overvåkningen gjør at droneoperasjoner blir «krig på et veldig intimt nivå». Foto: Christian Belgaux
Annonse

VÅPENSYSTEMER

Droner er kommet for å bli. I dag er nesten en tredjedel av alle amerikanske krigsfly en drone, og USA utdanner nå flere droneoperatører enn jagerflyvere og bombeflyvere til sammen. NTB meldte nylig at USA vil åpne opp for eksport av droner til flere allierte. Samtidig blir det hevdet at droner dreper uforholdsmessig mange sivile, at våpenet oppleves som et videospill for operatørene og at droner senker terskelen for krig. Bør Norge ta del i militære operasjoner der angrepsdroner benyttes? Bør Norge anskaffe bevæpnede droner? For å besvare disse spørsmålene trenger vi en grundig etisk debatt.

Mye av kritikken retter seg mot amerikanske droneangrep i Pakistan og Jemen. Disse angrepene er eksempler på såkalte targeted killings; målrettete angrep mot angivelige terrorister utenfor en anerkjent krigssone. Denne praksisen reiser en rekke etiske og juridiske spørsmål. Disse spørsmålene er imidlertid ikke direkte knyttet til droner som våpensystem. Droner brukes også i konvensjonell krigføring, og targeted killings trenger ikke skje ved hjelp av droner. Vi vil derfor diskutere om droner er et våpensystem som i seg selv er moralsk problematisk.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Forteljinga handlar om at vi har behov for å høyre til eit fellesskap og bidra med noko meiningsfullt.»