Annonse
12:04 - 05. mars 2015

Krig med fjernkontroll

ESSAY Dronekrig kan forsvares, også fra et etisk perspektiv.

Langt unna, tett på: En droneoperatør overvåker en landsby eller en konvoi i timer, dager, uker. Den utstrakte overvåkningen gjør at droneoperasjoner blir «krig på et veldig intimt nivå». Foto: Christian Belgaux
Annonse

VÅPENSYSTEMER

Droner er kommet for å bli. I dag er nesten en tredjedel av alle amerikanske krigsfly en drone, og USA utdanner nå flere droneoperatører enn jagerflyvere og bombeflyvere til sammen. NTB meldte nylig at USA vil åpne opp for eksport av droner til flere allierte. Samtidig blir det hevdet at droner dreper uforholdsmessig mange sivile, at våpenet oppleves som et videospill for operatørene og at droner senker terskelen for krig. Bør Norge ta del i militære operasjoner der angrepsdroner benyttes? Bør Norge anskaffe bevæpnede droner? For å besvare disse spørsmålene trenger vi en grundig etisk debatt.

Mye av kritikken retter seg mot amerikanske droneangrep i Pakistan og Jemen. Disse angrepene er eksempler på såkalte targeted killings; målrettete angrep mot angivelige terrorister utenfor en anerkjent krigssone. Denne praksisen reiser en rekke etiske og juridiske spørsmål. Disse spørsmålene er imidlertid ikke direkte knyttet til droner som våpensystem. Droner brukes også i konvensjonell krigføring, og targeted killings trenger ikke skje ved hjelp av droner. Vi vil derfor diskutere om droner er et våpensystem som i seg selv er moralsk problematisk.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.