Annonse
09:55 - 30. april 2015

Knausgård i terapirommet

Tanken om at man ved å fange det helt private samtidig fanger noe allment, er felles hos Freud og Knausgård. Min kamp kunne godt vært pensum for alle psykoteraputer.

Illustrasjon: Espen Friberg / Yokoland
Annonse

Sissel Gran beskrev i forrige uke hvordan ekteskapet til Karl Ove Knausgård og Linda Bostrøm Knausgård gjennom en natt uten kamp kunne komme til et positivt vendepunkt. Min kollegas tekst minnet meg om noe jeg selv skrev i en smal utgivelse om Freud og litteraturen for et par år siden. Følgende analyse er hentet derfra, min innfallsvinkel er nå en annen. Det er ikke bare for parterapeuter at det er mye å hente i Knausgårds romanserie. Bøkene kunne godt vært pensum for alle psykoterapauter.

For en psykoanalytiker er det en velkjent prosess at det å blottstille at man er sårbar, vekker motstand. Min kamp kan leses som et prosjekt om å våge å være åpen om sårbarhet og skam – og om hvor vanskelig det er å være ærlig om egne følelser.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg ser behov for å korrigere de groveste misforståelsene om statens eierutøvelse.»
«Arbeidslivet trenger tilstedeværelsen av mennesker som av og til trenger litt ekstra støtte.»
«Denne forestillingen om at en minoritet forstiller seg, er avgjørende, og farlig.»
«Større studier er i gang og vil muligens føre til godkjennelse av MDMA i 2021.»
«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»