Annonse
05:41 - 02. januar 2015

Ikke bare journalisters skyld

Annonse

OVERDREVEN VITENSKAP

Det klages ofte over at journalister overdriver betydningen av enkeltstudier og at de ikke formidler vitenskapelig usikkerhet. Små effekter i rotteforsøk blir til kurer mot kreft eller dietter mot Alzheimer. En ny studie, publisert i British Medical Journal, tyder imidlertid på slike vitenskapelige hyper ofte oppstår allerede i kommunikasjonsavdelingene ved universitetene og i de vitenskapelige tidsskriftene. Forskerne analyserte 462 pressemeldinger innenfor biomedisin og fant at 40 prosent inneholdt helseråd det ikke var dekning for i forskningen. 36 prosent knyttet funnene til menneskelig helse uten at studiene var gjort på mennesker.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.