Annonse
10:27 - 09. januar 2015

I vitenskap og kjærlighet er alt lov

Annonse

FORSKNINGSFUSK

Tidsskrift for norsk psykologiforening har gått gjennom 1000 forskningsartikler i eget tidsskrift med et tekstgjenkjenningsverktøy, for å sjekke om forskerne klipper og limer mer enn det de skal. Resultatet er oppløftende: Selv om en del artikler ligner mye på tekster publisert andre steder (som står samme forfatter bak begge), er det aldri så stor likhet at det faller under den forskningsetiske definisjonen av plagiat.

Det finnes likevel nye typer forskningsjuks som undersøkelsen ikke plukker opp. Bjørn Olav Rekdal forsker på akademisk kildebruk ved Høgskolen i Bergen, og forteller for eksempel om siteringskarteller, der forskere systematisk siterer hverandre som vennetjeneste. Og, innrømmer Rekdal, det har han selv gjort:

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer