Annonse
10:29 - 13. februar 2015

Gyllen forskning

ØLBRYGGING I dag er brygging et eget fag i randsonen mellom fysikk, kjemi og biologi.

Skål med stas: Ølsmakere fra Brewers’ Exhibition i Agricultural Hall i London 1936. Foto: Derek Berwin/Getty Images
Annonse

FORSKNINGSFRONTEN

Liker du øl? I så fall har du sikkert lagt merke til eksplosjonen av spennende øltyper og -stiler på det norske markedet. Kanskje brygger du også selv? Både utstyr, ingredienser og lærebøker er lett tilgjengelig over hele landet. Men har øl noe med forskning å gjøre?

Å lage godt øl krever kunnskap. Bryggekunst har mange gamle tradisjoner å bygge på, men i dag er brygging et eget fag i randsonen mellom fysikk, kjemi og biologi. Vitenskapelig metode er nyttig også her, og bryggerier har sin egen forskningsfront. I disse dager feirer det akademiske tidsskriftet Journal of the Institute of Brewing 125 år. Her publiseres fire ganger i året litervis av artikler om nyvinninger og erfaringer innen ølfaget. Forskningen der er like grundig og dyp som den vi finner i fronten av fysikk og matematikk.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse