Annonse
10:18 - 28. mai 2015

Fra nasjonens ubevisste sjeleliv

Hvorfor utelates en setning om Morgenbladets redaktør Christian Friele i Knut Hamsuns Sult?

Annonse

Det er nå 125 år siden Knut Hamsuns Sult kom ut, Norges mest berømte skjønnlitterære prosabok. Hamsun-eksperten Lars Frode Larsen fastsetter utgivelsesdatoen til 2. juni 1890. Hovedpersonen var forut for sin tid: Han er et utpreget moderne subjekt, frikoblet fra familie, tradisjon, fast arbeid og bopel. Selv om mange anmeldere tolket elendighetsbeskrivelsene i Sult naturalistisk, så også flere at boken innvarslet noe nytt. Hamsun lanserte senere en ny psykologisk litteratur i programessayet Fra det ubevidste Sjæleliv i tidsskriftet Samtiden i september 1890 og i foredragene han reiste landet rundt med i 1891.

 

I det såkalte «Sult-Fragmentet», som ble publisert i det danske tidsskriftet Ny Jord allerede i november 1888, utga hovedpersonen i Sult seg for å være journalist Tangen i Morgenbladet. Han vil overnatte i fengselet fordi han er husløs, men foregir å ha glemt portnøkkelen sin etter en livlig aften på byen. Hovedpersonen angrer imidlertid raskt på at han har oppgitt falskt navn og tittel: «Havde jeg endda ikke blandet «Morgenbladet» ind! Jeg vidste, at Friele kunde skære Tænder, og da Nøglen gnissed i Laasen, mindedes jeg ved Lyden derom.»

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse