Annonse
10:18 - 28. mai 2015

Fra nasjonens ubevisste sjeleliv

Hvorfor utelates en setning om Morgenbladets redaktør Christian Friele i Knut Hamsuns Sult?

Annonse

Det er nå 125 år siden Knut Hamsuns Sult kom ut, Norges mest berømte skjønnlitterære prosabok. Hamsun-eksperten Lars Frode Larsen fastsetter utgivelsesdatoen til 2. juni 1890. Hovedpersonen var forut for sin tid: Han er et utpreget moderne subjekt, frikoblet fra familie, tradisjon, fast arbeid og bopel. Selv om mange anmeldere tolket elendighetsbeskrivelsene i Sult naturalistisk, så også flere at boken innvarslet noe nytt. Hamsun lanserte senere en ny psykologisk litteratur i programessayet Fra det ubevidste Sjæleliv i tidsskriftet Samtiden i september 1890 og i foredragene han reiste landet rundt med i 1891.

 

I det såkalte «Sult-Fragmentet», som ble publisert i det danske tidsskriftet Ny Jord allerede i november 1888, utga hovedpersonen i Sult seg for å være journalist Tangen i Morgenbladet. Han vil overnatte i fengselet fordi han er husløs, men foregir å ha glemt portnøkkelen sin etter en livlig aften på byen. Hovedpersonen angrer imidlertid raskt på at han har oppgitt falskt navn og tittel: «Havde jeg endda ikke blandet «Morgenbladet» ind! Jeg vidste, at Friele kunde skære Tænder, og da Nøglen gnissed i Laasen, mindedes jeg ved Lyden derom.»

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er større enn som så, og heller ikke særnorsk.»
«At klassiske kunstnere selger så godt er mer en myte enn en realitet.»