10:03 - 28. mai 2015

Et elektrisk mysterium

Hva er det som egentlig foregår dypt inne i de mørke, truende tordenskyene? Ny forskning kan tyde på at lyn er kraftige nok til å danne antimaterie.

Mystisk stråle: Universitetet i New Hampshire har målt stråling i en tordenstorm som bare kan komme fra antimaterie. Her smeller det i Sydney, Australia. Foto: Mark Kolbe/Getty Images

En travel flyplass utenfor Berlin er ikke stedet man venter å bli overfalt av et av fysikkens største mysterier. Likevel sto vi der, tett stuet sammen i en døråpning av stressede vakter, mens naturen kylte våt vrede ned over oss. Fuktig luft dirret av lyd, satt i gang av umulige gnister mellom mørke skyer. Og rundt oss ble terminal, rullebane og søkkvåte fly dusjet med skurer av universets sjeldneste – og farligste – stoff: Antimaterie. Kanskje.

Blant kjente naturfenomener er lyn og torden fortsatt blant de mest mystiske. Bare den siste måneden har tre overraskende forskningsrapporter om lyn nådd overskriftene. Resultatene handler om hvordan lyn dannes, og om hva det forårsaker, og strekker seg fra det stilige til det nesten utrolige.

 

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.