Annonse
04:13 - 19. juni 2015

Et eiende vesen

Den svarte økonomien er et gryende opprør mot lovverket. Nordmenns skattesnylting er en menneskelig respons på reell institusjonell urettferdighet, skriver Andreas Masvie.

Illustrasjon: Øivind Hovland
Annonse

Forestill deg at du er på skogstur med barna og hunden. Du plukker multer. Barna leker og ler, hunden snuser på tuer og trær. Når spannet ditt nesten er fullt, kommer jeg forbi, river det ut av hendene dine og legger på sprang. Du vil da med rette føle at jeg har stjålet noe fra deg, at jeg har tatt noe som var ditt. Men hvordan kan noe som vokser vilt i naturen, bli ditt? Og hvorfor har jeg følelsen av å ha stjålet noe fra deg? Du tok multene fra naturen, jeg tok multene fra deg. Hvordan kan det ha seg av vi deler en felles forståelse om at du er eier og jeg er tyv?

 

Det er ganske nøyaktig 800 år siden Kong Johan av England stemplet Magna Carta med sitt røde seil. Noe motvillig, vel å merke, men til glede og lettelse for folket. Endelig ble de beskyttet mot at kongen kunne utøve sin makt etter eget forgodtbefinnende. Det var spesielt kongens tunge og uforutsigbare beskatning folket fryktet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse