Annonse
10:53 - 10. april 2015

Er vi ferdig med Tambora?

Det er 200 år siden det største vulkanutbruddet i historisk tid.

Stratovulkan: Vulkanen Tambora i Indonesia er 10 kilometer i diameter og én kilometer dyp. Før utbruddet i 1815 var fjellet 4300 meter. Etter utbruddet var høyden 2850 meter. Foto: Iwan Setiyawan/Kompas Images/NTBScanpix
Annonse

Vulkanen Tambora våknet til live 5. april 1815. Etter noen dager med utbrudd eksploderte vulkanen kvelden 10. april. Mer enn 60 000 mennesker omkom i Indonesia som en følge av glødende askestrømmer. Et kongedømme forsvant. Utbruddet førte til store endringer i det globale klimasystemet og ga dårlige somre i en rekke land i årene som fulgte. 200-års-jubileet har gjort at katastrofens forløp og konsekvenser er dekket i medier verden over. Vi har lest om eksplosjonen, året uten sommer og Mary W. Shelley som, preget av kaldt og fuktig vær, skrev historien om Frankenstein under en hyttetur i Sveits. Spørsmålet er om katastrofen har relevans utover det kuriøse.

Denne uken møttes en rekke av verdens vulkanforskere til en jubileumskonferanse i Bern i Sveits. Målet var å gjennomgå de naturvitenskapelige lærdommer fra 1815-utbruddet, men også å diskutere hvordan samfunnet forholdt seg til krisen. Noe som skiller denne konferansen fra andre, er detaljnivået. Utbruddet og katastrofen ble belyst i 46 foredrag som tok for seg hele spekteret av problemstillinger: Økningen av gasstrykket i magmakammeret under vulkanen, spredningen av aske fra den mer enn 40 kilometer høye askesøylen og konsekvensene for folk i Asia og Europa.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»