Annonse
09:55 - 15. mai 2015

Dyrt å være fattig

Verdens fattige skal på nett. Det er gratis, så lenge de betaler med informasjon.

Illustrasjon: Espen Friberg/Yokoland
Annonse

Fremtidens luksus er her i dag – den er bare ikke særlig jevnt fordelt. Det mener i alle fall Hal Varian, Googles sjefsøkonom. Den som vil spå om fremtiden, trenger bare å se på hva de rike har i dag og anta at middelklassen kommer til å ha det samme om ti år og de fattige om ytterligere ti, hevder han. Denne utfordrende påstanden er blitt kalt «Varians regel», og Varian mener teknologihistorien er full av eksempler på regelens gyldighet: Radio, tv, oppvaskmaskiner, mobiltelefoner og flatskjermer.

 

Hva er det så de rike har i dag, som de fattige først vil få om ti år? Personlige assistenter, tror Varian. I stedet for hushjelper og sjåfører vil vi få biler som styrer seg selv, roboter som rydder og gjør rent og smarte, allvitende apper som følger med på hva vi gjør og forer oss med oppdatert informasjon, råd og vink. Som Varian sier: «Disse digitale hjelperne kommer til å bli så nyttige at alle vil ha en, og personvernbekymringene vi leser om i dag, vil bare virke som pussige og gammeldagse skremselshistorier.» En av disse assistentene heter Google Now. Den kan følge med på e-posten, internettsøkene og posisjonen din og hele tiden holde deg oppdatert om neste møte eller reiseplan mens den tålmodig sjekker vær- og trafikkforhold i bakgrunnen.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»