Annonse
11:00 - 02. januar 2015

Den hjemløse kroppen min

Posisjonen min som den privilegerte i skaperverket – suverenen som sto over det hele og tok til seg – er tapt. Det er ingen hemmeligheter lenger, skriver Erland Kiøsterud.

Fengslet: Gutten på sengen heter Stas. Han er dømt for drap og soner straffen i et ungdomsfengsel i Russland. Han er fotografert av den israelske fotografen Michal Chelbin. I 2012 gav hun ut boken Sailboats and Swans med portretter fra fengsler i Russland og Ukraina. «Vi fikk vite at Stas satt inne for drap, og han var bare 16 år. Han hadde sittet i fengsel i seks måneder og allerede forsøkt å ta sitt eget liv, men var blitt reddet av vaktene. Foto: Michal Chelbin/Institute
Annonse

ESSAY

Jeg leter etter sjelen min. Jeg vet ikke lenger hvor den er, om jeg har en. Men jeg vet at jeg har en kropp, og at det jeg opplever og vet, vet og opplever jeg gjennom denne kroppen, som med kunnskapene den nå har om verden har fått ny bevissthet.

      Kroppen min er laget av det samme som verden rundt meg, mineralene, vannet, luften, plantene – av det samme som dyrene er laget av – mikrobene som lever av og i den, fisken jeg spiser, hunden min som er avhengig av den. Kroppen min er en del av verden, og jeg deler den med verden, verden har del i min kropp. Når jeg fødes, fødes jeg inn i livsveven, folder meg ut i den og lar meg bevege av den, og når jeg etter en kort stund på jorden oppgir livet, forlater jeg veven og forsvinner i den.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Når man viderefører dette på akademisk nivå, er det ikke morsomt lenger. Da blir det farlig.»