Annonse
11:00 - 02. januar 2015

Den hjemløse kroppen min

Posisjonen min som den privilegerte i skaperverket – suverenen som sto over det hele og tok til seg – er tapt. Det er ingen hemmeligheter lenger, skriver Erland Kiøsterud.

Fengslet: Gutten på sengen heter Stas. Han er dømt for drap og soner straffen i et ungdomsfengsel i Russland. Han er fotografert av den israelske fotografen Michal Chelbin. I 2012 gav hun ut boken Sailboats and Swans med portretter fra fengsler i Russland og Ukraina. «Vi fikk vite at Stas satt inne for drap, og han var bare 16 år. Han hadde sittet i fengsel i seks måneder og allerede forsøkt å ta sitt eget liv, men var blitt reddet av vaktene. Foto: Michal Chelbin/Institute
Annonse

ESSAY

Jeg leter etter sjelen min. Jeg vet ikke lenger hvor den er, om jeg har en. Men jeg vet at jeg har en kropp, og at det jeg opplever og vet, vet og opplever jeg gjennom denne kroppen, som med kunnskapene den nå har om verden har fått ny bevissthet.

      Kroppen min er laget av det samme som verden rundt meg, mineralene, vannet, luften, plantene – av det samme som dyrene er laget av – mikrobene som lever av og i den, fisken jeg spiser, hunden min som er avhengig av den. Kroppen min er en del av verden, og jeg deler den med verden, verden har del i min kropp. Når jeg fødes, fødes jeg inn i livsveven, folder meg ut i den og lar meg bevege av den, og når jeg etter en kort stund på jorden oppgir livet, forlater jeg veven og forsvinner i den.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Større studier er i gang og vil muligens føre til godkjennelse av MDMA i 2021.»
«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»