14:01 - 09. desember 2015

– Ute i gokkeland

Det var harde fronter da Hege Storhaug selv inviterte til debatt om sin nye bok, Den 11. landeplage.

Cosmopolite: Hege Storhaug foredro tirsdag kveld.

Tirsdag var det lav terskel for tilrop fra salen da Storhaug inviterte til ordslag på Cosmopolite i Oslo.

Du kan se hele debatten på Morgenbladet-portalen.

I sitt innledende foredrag labbet ikke forfatteren rundt grøten: Hun har reist verden rundt, fra Marseille til Islamabad, og hun mener å se en tydelig utvikling: En stadig mindre fri utgave av islam, det hun kaller Medina-islam, overtar makten, ved hjelp av trusler om vold. Det fredelige, sekulære «Mekka-islam», blir tvunget til å lukke gardinene og gjemme seg. Vil disse muslimene feire vestlig nyttår, og kanskje ta en klunk dårlig kinesisk whiskey, er det med livet som innsats. Dette er «sivilisasjonssammenstøtet» vi er midt i. Den samme utviklingen ser vi i europeiske byer. Vi er i den «tredje jihad», mener Storhaug.

Sånt gjør det hett rundt rundbordene i salen. Etter foredraget fulgte en debatt mellom Storhaug, Snorre Valen fra SV, Linda Noor fra tankesmien Minotenk og selv muslimsk konvertitt, samt sosiolog og skribent Kjetil Rolness. Sistnevnte mente det er frustrerende at debatten i Norge om islam må forholde seg til en bokstavtro praksis av religionen, hvor alle resonnementer om vår hverdag må kobles til Mohammeds liv og virke: Det er jo «ute i gokkeland», som han sa.

Skal man forsøke å oppsummere bruduljen (uten å vasse inn i diskusjonen om taqiyya og spørsmålet om hvem som tror på konspirasjonsteorier), er det ett tema som utkrystalliserer seg: En reform av islam.

Linda Noor sa det alt foregår en «tøff intern kamp blant muslimer» og at vi må «backe up de kreftene vi ønsker skal være gjeldende». Storhaug hadde liten tro på det: Islams svakhet er at den ikke har hatt en reformasjon som ligner den kristne, sa hun. Derfor mente hun «ikke kampen internt i islam er så viktig». (Mohammad Usman Rana la frem det diametralt motsatte argumentet i et intervju med Morgenbladet sist uke. Han mener dagens terror er et resultat av en mislykket reformasjon).  Det Storhaug frykter aller mest, er at terrorangrepene i Europa vil føre til at myndighetene forsøker å løpe til de ikke-voldelige delene av «Medina-islam», og dermed gir dem mer makt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse