Debatt

Sjangerhysteri og piggtrådgjerder?

Vetle Lid Larssen er i Morgenbladet 4. desember oppgitt over at han måtte betale tilbake prosjektstipendet han fikk fra Det faglitterære fond. Grunnen var at boken 1001 natt ble endret fra fagbok til roman og påmeldt som skjønnlitteratur til Kulturrådets innkjøpsordning. Jeg var styreleder i fondet da dette skjedde. Han mener at vår avgjørelse er tegn på «sjangerhysteri», han får assosiasjoner til Sovjet der dialog var umulig og han synes det må gå an å «snakke over piggtrådgjerdene».

Sjangerendringen har tydeligvis påvirket forfatteren, for utspillet har preg av fri diktning. Idet boken kom ut, sendte jeg ham melding og epost for å bidra til en løsning på problemet. Jeg fikk ikke svar. Vi ba ham også om innspill før vi hadde styremøte om saken. Nå påstår han at vi var «lite opptatt av å lytte». Leseren får dømme selv.

Når forlaget utgir en bok som roman, tilfører ikke boken en krone til Det faglitterære fond.

Skillet mellom skjønnlitteratur og sakprosa er blitt løsere, og dette er en interessant og spennende utvikling. På sikt kan det føre til endringer i støtteordningene. Jeg ser gjerne at Kulturrådet går vekk fra skillet og heller vurderer innkjøp ut fra kvalitet. Men det har lite med denne konkrete saken å gjøre. Det faglitterære fond får i dag inntektene fra kopiering og utlån av sakprosabøker, ikke fra skjønnlitteratur. Forfatter og forlag velger selv hvilken av de to kategoriene boken skal plasseres i.

En bok kan ikke kalles begge deler i dette systemet. Det forstår de aller fleste. Når forlaget utgir en bok som roman, tilfører ikke boken en krone til Det faglitterære fond. Alle stipendmottakere skriver under på en klar avtale om hva stipendet skal brukes til. Avtalen er forankret i fondets formål – å styrke fag­litteraturen i Norge.

Lid Larssen kaller det prinsipprytteri når også han må holde seg til denne avtalen. Ja, han synes det har et komisk skjær. Selv synes jeg det er ganske tragisk at han bruker nedlatende karakteristikker fordi han ikke fikk i pose og sekk.

Erik Steineger er tidligere styreleder for Det faglitterære fond.

Mer fra Debatt