Annonse
00:00 - 18. desember 2015

Reform i alle kanaler

Verden leter etter en ny narkotikapolitikk. Norge kommer til å få en nøkkelrolle.

Annonse

Forrige uke summet det enorme Wien Internasjonale Senter av delegater som gjorde de siste forberedelsene til UNGASS 2016, neste års spesialsesjon i FNs hovedforsamling som skal meisle ut en ny narkotikapolitikk. The Commission on Narcotic Drugs (CND) var arrangør, og selv om det er et villnis av FN-organisasjoner som steller med narkotika, er de fleste enige om at det er her makten ligger. Det er vanskelig å forstå hva som foregår, for delegatene bruker et komplekst semiotisk system med kodeord for subtile symbolske grenser. «Avkriminalisering» er mange med på, men dersom begrepet følges av formuleringen «innenfor FN-konvensjonene», får det en annen og mer konform betydning enn om det står alene.

Jeg fikk delta som observatør, og allerede første dag ble det klart at den norske ambassadøren i Wien, Bente Angell-Hansen, står på tur til å få det mektige ledervervet i CND. Hun ledet flere sesjoner, arrangerte viktige side-events. Hun utstrålte optimisme og energi, behersket de språklige nyansene i det komplekse tegnsystemet. Det er ikke overraskende. Hun har vært ambassadør i Norges delegasjon i FN og utenriksråd her hjemme. Mer interessant blir dette: Hva vil det bety for vår hjemlige narkotikapolitikk at verdens øyne rettes mot Norge?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse