Annonse

Annonse

00:00 - 18. desember 2015

Reform i alle kanaler

Verden leter etter en ny narkotikapolitikk. Norge kommer til å få en nøkkelrolle.

Illustrasjon: Espen Friberg

Forrige uke summet det enorme Wien Internasjonale Senter av delegater som gjorde de siste forberedelsene til UNGASS 2016, neste års spesialsesjon i FNs hovedforsamling som skal meisle ut en ny narkotikapolitikk. The Commission on Narcotic Drugs (CND) var arrangør, og selv om det er et villnis av FN-organisasjoner som steller med narkotika, er de fleste enige om at det er her makten ligger. Det er vanskelig å forstå hva som foregår, for delegatene bruker et komplekst semiotisk system med kodeord for subtile symbolske grenser. «Avkriminalisering» er mange med på, men dersom begrepet følges av formuleringen «innenfor FN-konvensjonene», får det en annen og mer konform betydning enn om det står alene.

Jeg fikk delta som observatør, og allerede første dag ble det klart at den norske ambassadøren i Wien, Bente Angell-Hansen, står på tur til å få det mektige ledervervet i CND. Hun ledet flere sesjoner, arrangerte viktige side-events. Hun utstrålte optimisme og energi, behersket de språklige nyansene i det komplekse tegnsystemet. Det er ikke overraskende. Hun har vært ambassadør i Norges delegasjon i FN og utenriksråd her hjemme. Mer interessant blir dette: Hva vil det bety for vår hjemlige narkotikapolitikk at verdens øyne rettes mot Norge?

 

UNGASS 2016 ble presset frem fordi det internasjonale narkotikaregimet knaker i sammenføyningene. Narkokriminaliteten er enorm, flere land rystes av vold og drap, korrupsjonen florerer. Viktigst er det likevel at tenkesettet en har holdt seg med de siste 50 år, hvor forbud, politi og fengsler har stått i sentrum, gradvis viker for nye måter å tenke. Stikkordene som summet i Wien var «sivilsamfunn», «folkehelse», «brukermedvirkning» og «menneskerettigheter». De fleste kan enes om at dette er viktig. Men spenningen øker når det knyttes til konkrete reformer, som når Portugal i 2000 avkriminaliserte bruk av alle narkotiske stoffer. De første årene etter reformen var dette ikke populært i CND-konteksten. Nå mener mange at Portugals reform kan passere innenfor FNs narkotikakonvensjoner. Derimot har Uruguay og flere amerikanske delstater legalisert bruk av cannabis, det vil si åpnet for legalt salg. Canada er på vei til å gjøre det, det er nok Mexico også. USA snakker med innestemme når temaet blir berørt. Det er vanskelig å late som om det kan la seg gjøre innenfor rimelige fortolkninger av konvensjonene. Et annet hovedtema i Wien var «alternativ til fengsel» for mildere narkokriminalitet. Men mer enn 30 land, med Kina i spissen, bruker fortsatt dødsstraff for mer alvorlige forhold. De vil ha seg frabedt «innblanding i indre anliggender». Forsamlingen var mettet av spenninger. Likevel er det ingen tvil: Narkoregimet skal reformeres.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse