Annonse
00:00 - 18. desember 2015

Meditasjoner om bjørnedyr

Foto: Science Photo Library
Annonse

Høyteknologisk prat om genteknologi, bakteriekontaminanter og forskerdisputter har avledet Notisredaksjonen – som så ofte før – fra de virkelige store bjørnedyrspørsmålene: Hvorfor heter de bare bjørnedyr på norsk, men også mosegrisunger på engelsk? Er de mest gris eller mest bjørn? Har bjørnedyr hjerne? Kan de tenke? Hva tenker bjørnedyrene på, der de bakser spedbarn-på-babysvømming-aktig rundt i vanndråpene sine? Hva tenkte de, bjørnedyrene som ble sendt ut i verdensrommets vakuum, ofret som en miniatyrvariant av kosmonauthunden Laika på vitenskapens alter? Og hvordan er det å likne på en støvsuger uten noensinne å ha møtt en, eller ha evne til å erkjenne­ hva en støvsuger er?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 40 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse

Civita har ikke utviklet noen «felles ideologisk plattform» rettet mot «unge sjeler og sinn»
Rekorden i antall uføre er et problem
Heideggers søken etter det ekte, er ikke nødvendigvis et utslag av totalitarisme