Annonse
00:00 - 04. desember 2015

I dødens gys fryser vi alle

Jeg har selv vært berørt, privat og profesjonelt. Mitt profesjonelle ansvar er å ivareta myndighetenes nulltoleranse. Men har jeg myndighet? Og mulighet? spør Marianne Mjaaland.

Annonse

I blant beskrives det en ro, nærmest et avklaringens lys over den siste tiden før et selvmord. Som om den som tok livet sitt, hadde bestemt seg. Som om dette var gjennomtenkt, en ønsket, en villet handling. Det minsker ikke smerten for de etterlatte. For dem fremstår handlingen som like sjokkartet uforståelig og uforsonlig. Hvordan kunne hun gjøre dette… mot oss? Neste tankerekke følger uunngåelig: Hva var det vi burde ha lagt merke til? Hvilket varsel skulle vi ha oppdaget?

For det er slik vi gransker de fullbyrdede selvmordene: i etterpåklokskapens lys. Og i retrospekt er det nesten alltid et varsel å finne. Der har helsemyndighetene i selvmordsforebyggingens navn lyktes i å nå ut med sitt budskap, også til allmennheten.

Jeg har vært der selv: ett fullført selvmord og to alvorlige selvmordsforsøk i nær familie og venneflokk. Flere av mine pasienter har valgt samme utvei. Den personlige sorgen overstiger alt. Men det profesjonelle ansvaret kan også være tungt å bære. Enkelte ganger har jeg på sett og vis vært forberedt, andre ganger ikke. Vi hjelpere skal ikke tilrane oss noen hovedrolle her. Vi rystes likevel langt innenfor all profesjonell beskyttelse.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Større studier er i gang og vil muligens føre til godkjennelse av MDMA i 2021.»
«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»