Annonse
00:00 - 11. desember 2015

Fremskritt i demensforskning

Ringvirkninger av ekteparet Mosers oppdagelser gir nytt håp for demensbehandling.

Ny forståelse: Ett år etter at May-Britt og Edvard Moser fikk nobelprisen, har tyske forskere gjort funn som fører ekteparet Mosers oppdagelser et langt skritt i retning av praktisk medisin. Arkivfoto: Tove Gravdal
Annonse

- Sikkert interessant, men hva kan det brukes til? Spørsmålet aktualiseres gjerne hvert år i Nobelpris-uken og illustrerer samtidig en grunnleggende motsetning mellom journalister og forskere. Den utålmodige pressen vet at leserne først og fremst er interessert i det som påvirker deres egne liv direkte. Vitenskapen selv ser derimot ny, grunnleggende innsikt som så uomtvistelig verdifullt, at det nærmest blir en fornærmelse å mase om hvordan kunnskapen kan anvendes. All erfaring tilsier at fundamentale oppdagelser vil føre til praktiske fremskritt med tiden, ofte på måter som ingen kunne ha forutsett.

 

Årets vinnere i fysiologi eller medisin har studert behandling av parasittinfeksjoner, og slipper slike kommunikasjonsutfordringer. Men det er også interessant å kaste blikket et år tilbake, da ekteparet Moser ble de første nordmenn som fikk prisen i denne kategorien, for oppdagelsen av hjerneceller som gir opphav til stedssans. I tallrike intervjuer måtte Edvard og May-Britt Moser balansere varsomt mellom vitenskapelig integritet og medievennlig formidling. Deres egne studier er grunnforskning utført på rotter, men gittercellene de har oppdaget, ligger i et område av hjernen som vi vet er spesielt tidlig rammet ved Alzheimers sykdom. Dermed kan kunnskapen på sikt hjelpe oss å forstå, og kanskje behandle, den vanligste årsaken til demens.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Ideer

«At vi allerede er for mange på jorden burde skremme oss mye mer enn tanken på manglende sykehjemsplasser.»