Annonse
00:00 - 11. desember 2015

Fremskritt i demensforskning

Ringvirkninger av ekteparet Mosers oppdagelser gir nytt håp for demensbehandling.

Ny forståelse: Ett år etter at May-Britt og Edvard Moser fikk nobelprisen, har tyske forskere gjort funn som fører ekteparet Mosers oppdagelser et langt skritt i retning av praktisk medisin. Arkivfoto: Tove Gravdal
Annonse

- Sikkert interessant, men hva kan det brukes til? Spørsmålet aktualiseres gjerne hvert år i Nobelpris-uken og illustrerer samtidig en grunnleggende motsetning mellom journalister og forskere. Den utålmodige pressen vet at leserne først og fremst er interessert i det som påvirker deres egne liv direkte. Vitenskapen selv ser derimot ny, grunnleggende innsikt som så uomtvistelig verdifullt, at det nærmest blir en fornærmelse å mase om hvordan kunnskapen kan anvendes. All erfaring tilsier at fundamentale oppdagelser vil føre til praktiske fremskritt med tiden, ofte på måter som ingen kunne ha forutsett.

 

Årets vinnere i fysiologi eller medisin har studert behandling av parasittinfeksjoner, og slipper slike kommunikasjonsutfordringer. Men det er også interessant å kaste blikket et år tilbake, da ekteparet Moser ble de første nordmenn som fikk prisen i denne kategorien, for oppdagelsen av hjerneceller som gir opphav til stedssans. I tallrike intervjuer måtte Edvard og May-Britt Moser balansere varsomt mellom vitenskapelig integritet og medievennlig formidling. Deres egne studier er grunnforskning utført på rotter, men gittercellene de har oppdaget, ligger i et område av hjernen som vi vet er spesielt tidlig rammet ved Alzheimers sykdom. Dermed kan kunnskapen på sikt hjelpe oss å forstå, og kanskje behandle, den vanligste årsaken til demens.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Det er kvalifisert galt å påstå at Forfatterforeningen ikke kan omgjøre dommene.»
«Poenget var ikke at André Bjerke var frifunnet, men at han slapp ytterligere straff.»
«Kompaniet hevder de har «nye funn» – men i realiteten driver de med systematiske forglemmelser.»