Debatt

De snille (Israel og USA)

Halvor Fosli skriver i Morgenbladet en kommentar om Facebook-høyres verdigrunnlag at USA og Israel er «de snille» i verden. Jeg tenkte først at det var en spøk, siden Israel er en okkupasjonsmakt som bruker kollektiv avstraffelse og ingen slipper mer bomber enn USA, men så tenkte jeg i disse fredspristider at man kunne bruke fredsprisen som mål, med hypotesen at de som har mottatt flest fredspriser, må være de snilleste.

En rask telling viser at Fredsprisen er delt ut til 125 personer eller institusjoner siden 1901. 22 er gitt til institusjoner, noen ganger én institusjon og én person. Fra 1960-tallet har prisen stadig oftere vært delt.

Det er imidlertid litt rart at menn er ekstremt mer fredsskapende enn kvinner.

En gjennomgang viser en ganske klar fordeling. Og USA er det overlegent mest prisgitte land, fulgt av Storbritannia, Sveits, Frankrike og de nordiske land. Det er heller ikke tvil om at lutheransk kristendom er fredens religion – med om lag hundre priser, særlig når man sammenligner med buddhister og hinduer. Islam har noen snille kvinner. Hvite er uten sidestykke den snilleste rasen. Den er kun gitt til 8 svarte. Et titall er gitt til asiater og latinoer. En annen observasjon som styrker Foslis argument, er at mens amerikanske og britiske menn i offentlige stillinger får prisen, er andre lands prisvinnere britiske og særlig amerikanske fienders dissidenter. Det er imidlertid litt rart at menn er ekstremt mer fredsskapende enn kvinner. Det er 110 menn og bare 15 kvinner som har fått prisen.

Fosli har helt rett. Sett i forhold til folketallet er også Israel snille, med flere priser. Men USA er selve fredens nasjon, 24 priser, og til hele fire presidenter, og mange militære og ministre. Det er interessant når man ser på antall kriger landet har kjempet. USA har etter sin egen regning deltatt direkte i 97 kriger, og ser ikke ut til å ha hatt sammenhengende fred i mer enn fire år siden 1776.

Men som Obama sa i sin mottagelsestale: det er fælt å gå til krig, men noen ganger må man ta den fæle beslutningen. Og i kampen mot de slemme må man dessverre slippe mange millioner bomber. Det koster å være snill, selv om metoder som klasebomber, napalm og droner kan virke slemme på andre.

I motsetning til mange slemme har USA heller aldri blitt dømt for krigsforbrytelser, og knapt noen amerikaner har, med unntak av noen fotograferte hendelser, blitt dømt for voldtekt, mishandling av fanger eller tortur.

Så man bør være helt enig i Facebook-Høyre: Israel og USA er «de snille» og som han sier: «Det er bra at de snille også er de sterke.» Vi må legge til at det er fint at lille, uavhengige Norge er venner med de snille.

Runar Døving, etnisk kristen.

Mer fra Debatt