00:00 - 11. desember 2015

«Bjørnedyr er romvesen»-teorien styrkes

Foto: NTB Scanpix

Det tok bare et par dager før kontrabeskjeden kom: Bjørnedyr har likevel ikke lånt en sjettedel av genmaterialet sitt fra bakterier og virus, slik Morgenbladet meldte forrige uke. To forskergrupper har jobbet med genanalyser av det ekstremt hardføre dyret samtidig, men er dypt uenige om hva de egentlig har funnet. Kjernen er dette: Bjørnedyr er bitte, bitte små – bare noen tusen celler store – og forskergruppe nummer 2 mener gruppe nummer 1 ved et uhell fikk med seg bakterier da de tok prøver til sin analyse. Dermed er genene gruppe 1 har identifisert som lånegener, egentlig bare arvestoffet til en bakterie som lå ved siden av bjørnedyret. Det styrker i så fall teorien om at bjørnedyr er romvesener, at dets egenskaper skal ha fått utvikle seg helt på egen hånd, uten bakteriehjelp, i Jordens relativt vennlige omgivelser er i hvert fall usannsynlig. Gruppe 2 står for øvrig på sitt, og mener de har tatt riktige prøver. Minst én av dem tar feil. Vi følger saken.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Vi er flere som har opplevd at Doga har beveget seg bort fra det tette båndet til norsk industri og næringsliv.»
«Kappløpet mot kunstig intelligens pågår for fullt, uten at vi har en klar formening om hva vi faktisk er på vei mot.»
«Det er ingen menneskerett, eller trusrett, å drive lærarutdanning.»