Annonse
00:00 - 27. november 2015

Verden varmes igjen

Naturlige variasjoner eller våre menneskeskapte endringer: Hva er viktigst akkurat nå?

«Lillegutt» slår tilbake: Data fra NOAA over havtemperaturen i Stillehavet i oktober viser at vi er midt i en sterk El Niño-hendelse. Dette kan medføre en periode med økt global oppvarming, ved at Stillehavet ikke lenger absorberer den ekstra varmen forårsaket av drivhuseffekten. Foto: NOAA
Annonse

Er det naturlige variasjoner eller våre utslipp som ligger bak klimaendringene? Spørsmålet er meningsløst, for det er så klart begge deler. Jordens klima har alltid variert, og vil alltid gjøre det. Samtidig er våre aktiviteter mer enn store nok til også å ha en innvirkning. Det korrekte spørsmålet er: Hva er viktigst akkurat nå?

Nylig annonserte både Nasa og National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) – de to tyngste klima- og atmosfæreorganisasjonene i USA – at oktober 2015 ble den varmeste måneden siden målingene startet for 135 år siden. 2015 blir med all sannsynlighet det varmeste året også, med god margin over forrige rekordår, 2014. Klimaforskere gjetter dessuten på at 2016 kommer til å bli enda varmere igjen. Hva har gitt global oppvarming denne nye given?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Historia om Heinrich Glogau kunne gått i gløymeboka.»