Annonse
00:00 - 27. november 2015

Trigger-happy på Grønland?

Det finnes ingen dokumentasjon som viser at det er mer risikabelt å være politibetjent i Oslo sentrum enn andre steder. Likevel er det her politiets våpentilhengere står sterkest.

Illustrasjon: Espen friberg
Annonse

I Oslo sentrum er politiets responstid kort. Patruljen fra Grønland politistasjon brukte i september få minutter fra de fikk oppdraget til de skjøt en kvinne. Omstendighetene rundt episoden er fremdeles uklare. Først ble det sagt at det skjedde fordi hun knivtruet et barn, noe som må bety at kvinnens kniv var mer truende for barnet enn politimannens skudd. Senere er historien endret til at det var politimannen som var så truet at han måtte skyte på kloss hold i stedet for å ty til pepperspray eller andre mindre skadelige avvæpningsmetoder. Saken etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

 

I flere år har Oslo politiforening, med Grønland politistasjon i spissen, ført en kampanje for å få bære våpen fast. I november 2012 vant de en stor seier. Da vedtok landsmøtet til Politiets Fellesforbund (PF) at forbundet skulle jobbe for generell bevæpning, til tross for at det var et klart flertall imot bevæpning blant fagforeningens medlemmer, styre og ledelse, og i befolkningen forøvrig.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»
Friedmans innsikter faller ikke inn under noen «nyliberal» doktrine.