Debatt

Folkehelse og skjev penis

Viser til notat i «notert» 30. oktober. Det er viktig å skille mellom menn som søler og menn med skjev penis. Søling kan skyldes trang forhud, turbulens i urinrøret eller bare ren uforsiktighet. Skjev penis kommer i to utgaver. Den første hos den unge gutten som oppdager den når organet vokser, og kapselen rundt svamplegemene får forskjellig tykkelse og elastisitet. Da bøyer den seg under reisning. Dette kan relativt enkelt opereres. Vi kaller den gjerne en «krummerik».

Den andre typen kommer med årene, oftest etter 40 år, og skyldes arrvev i kapselen, såkalte plaques. Det kan komme etter mikrotraumer ved for eksempel forsert bøy på en erigert penis, eller kan komme uten åpenbar årsak. Noen er arvelig disponert for å danne mer arrvev enn andre på grunn av økt aktivitet i «arrceller» kalt fibroblaster. Penis blir da mer eller mindre krokete, men kun ved ereksjon. Dette influerer ikke på vannlatingen.

Vi kaller den gjerne en «krummerik».

Denne tilstanden kalles Peyronies sykdom etter legen de la Peyronie. Han beskrev fenomenet på midten av 1700-tallet.

Behandlingen er omdiskutert, personlig har jeg benyttet injeksjoner av calciumblokkere tidlig i forløpet, med tilfredsstillende resultat. Ved store forandringer er kirurgi det eneste som kan hjelpe.

Det bedrives utstrakt forskning på dette, blant annet er en gruppe i Milano langt fremme. Det rammer 12 prosent av voksne menn.

Einar Christiansen er urolog (p).

Mer fra Debatt