Annonse
00:00 - 06. november 2015

– Feil fokus med trigger warnings

Advarer mot «emokrati» i akademia.

Annonse

– Du skriver om det du kaller en autoritær tendens til sensur på amerikanske og britiske universiteter, at foredragsholdere og verk utstyres med advarsler fordi de kan være støtende. Hvorfor er det et problem?

– Det er noe de amerikanske professorforeningene har tatt opp: Trigger warnings retter fokus mot bestemte deler av et verk. Ta Ovid, som blant annet skildrer voldtekt – det rettes veldig oppmerksomhet mot helt bestemte deler av verket, det blir lett å overse viktigere ting som tas opp. Dette er kanskje spesielt aktuelt hvis man tar opp eldre litteratur, der holdningene er annerledes. Det blir fokus på de holdningene, heller enn det allmennmenneskelige.

– Om en student som har blitt voldtatt, på forhånd får beskjed om at Ovids Metamorfose har beskrivelser av voldtekt og dermed kan forberede seg på det – hvilken skade kan det gjøre?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»
«Han resirkulerer forestillingen om at «mainstream islam» er det samme som religiøs ekstremisme.»