00:00 - 23. oktober 2015

Sopp som statshemmelighet

Foto: Getty Images

Forskere ved et biologisk institutt i Moskva må nå klarere arbeidet sitt hos landets sikkerhetstjeneste (FSB) før de får lov til å sende det til tidsskrifter eller konferanser. Putin har nemlig innført en ny versjon av loven om statshemmeligheter. Den gjaldt tidligere forskningsresultater som brukes til utvikling av våpen, melder Nature News, men den nye lovteksten refererer til forskning som kan brukes til å utvikle «nye produkter» – hva nå enn det betyr. På det biologiske instituttet valgte de å være på den sikre siden: Ifølge referatet fra møtet der regelen ble annonsert, skal alt nå godkjennes, «på tross av hvor absurd hele situasjonen er». Ett lyspunkt (blant de mindre i historien) å ta med seg, er at det i hvert fall er kort vei for å få levert forskningen til klarering. FSB har nemlig allerede kontorer – kalt Førstedepartementet – ved alle russiske universiteter og institutter.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.