Debatt

Sneversynt skole

Jeg leste med interesse om den nye Humanistskolen i Morgenbladet 25. september, men ble svært overrasket over hvor unyansert og sneversynt skolens ledelse fremstår i artikkelen. Jeg har ikke nok informasjon til å konkludere med om det er skolen i seg selv eller artikkelen som er årsak til det. Men uttalelser som «Det finnes ingen Gud. Veien til kunnskap er vitenskap» fra grunnlegger, styreleder og lærer Ole Martin Moen, er underlig på bakgrunn av at fag som filosofi skal stå høyt på skolens timeplan. Å konsekvent avvise at det finnes noen Gud er vel like fundamentalistisk som å si at det finnes en?

Hva med å la elevene filosofere over hva Gud er?

Hva med å la elevene filosofere over hva Gud er? Hva et menneske er? Hva som er meningen med livet? Hva som er et liv med mening? Hva det er som gjør et menneske søkende og hva det er det søker etter? Jeg skulle gjerne fått vite mer om hvilken rolle kunsten og kunstfagene har i Humanistskolen – om de har noen? Og omfavner Humanistskolen det hele mennesket?

Utelukker rasjonell tenkning undring, drømmer, det ubevisste, intuisjon og lignende? I så fall er min oppfatning at skolen reduserer mennesket til et instrument eller maskin og Humanistskolen fremstår i det perspektivet som en selvmotsigelse.

Livssyn er ikke det samme som religion, men det er ikke langt unna, særlig dersom det gjør at man konsekvent avviser annerledestenkende.

Anette Sture Iversen, Lørenskog

Mer fra Debatt