Annonse
00:00 - 30. oktober 2015

Orakelsvar og tilfeldige funn

Det du ikke vet, kan du jo få vondt av.

Skjebnetråder: Verdenstreet Yggdrasil med Midgardsormen her tegnet av Friedrich Wilhelm Heine i 1886. Vi må også forstå at DNA-tråden ikke har like sterk makt over våre liv som nornenes skjebnetråd. Foto: NTB Scanpix
Annonse

I norrøn mytologi satt de tre nornene under verdenstreet Yggdrasil og spant skjebnetråder for guder og mennesker. Nå har vi et ganske annet verdensbilde, men stadig knytter vi skjebnen til en tråd: DNA-tråden. Og ønsker man å trekke tråd-analogien enda lenger, kan man spørre seg om personlig genetisk informasjon i nær fremtid kan komme til å gå som en rød tråd gjennom våre liv.

To ferske artikler vil kunne bidra til dette. For å forstå hvordan genetikken varierer fra person til person, ble det berømte humane genomprosjektet etterfulgt av et nytt ambisiøst forskningsprogram med mål om å kartlegge den fullstendige arvemassen hos tusen individer. Det var en stor begivenhet da de avsluttende resultatene fra the 1000 genomes project nylig ble publisert i tidsskriftet Nature. Samtidig med dette viktige grunnforskningsarbeidet, kom også en artikkel fra et storskala genetikkprosjekt i Storbritannia (UK10K), som snarere demonstrerer praktisk anvendelse. Her er det gjort svært omfattende genetiske undersøkelser av nesten 10 000 personer, der de fleste er valgt ut fordi de har en sykdom eller helserisiko.

Annonse

«Hva mener Gunnar Aakvaag med sannhet?»