00:00 - 09. oktober 2015

Dårlig skjønn

Min kronikk om Torgersen-saken fra 25. september har møtt motbør fra flere hold. Advokat Jan Tennøe mener at jeg er forvirret, men «håper for Iunkers skyld at forvirringen ikke er mer omfattende enn at han likevel klarer seg i det daglige liv». Takk for omtanken.

Tennøe mener også at fem barnåler funnet i Torgersens klær, alle like barnåler fra åstedet, og ingen andre, ikke knytter Torgersen til drapet.

Professor i medisin Per Brandtzæg og jurist og forfatter Fredrik S. Heffermehl mener på sin side at «Torgersen-saken illustrerer en feil som gjøres i rettssalene hele tiden – over hele verden» (uth. i original), nemlig «når man vurderer sannsynligheter uten å ha den nødvendige trening».

Det er dypt fascinerende at så mange professorer utviser så dårlig skjønn i en så godt opplyst sak.

Litteraturforskerne Johan Dragvoll, Bjørn C. Ekeland og professor Arild Linneberg mener at mitt «tabloide innlegg virker som et intellektuelt illebefinnende». Videre mener de at en Gerd som Torgersen benektet var «hans» Gerd, og som han utvilsomt ville ha visst mer om enn bare fornavnet, virkelig er den Gerd som Torgersen hevdet at han var sammen med drapsnatten.

Imidlertid berører Brandt­z­æg og Heffermehl også noe som er høyst relevant: «Hvem vil tro at en rekke professorer, landets mest respekterte på sine fagfelt, har så dårlig vurderingsevne som Iunker hevder?» Det er dypt fascinerende at så mange professorer utviser så dårlig skjønn i en så godt opplyst sak. Det må være helt enestående i norsk såvel som internasjonal rettshistorie.

Finn Iunker er stipendiat på Kunsthøgskolen i Oslo.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse