Annonse
00:00 - 11. september 2015

Streit naturvitenskap

Annonse

«Hvorfor er vitenskapen så streit?», spør matematikkprofessor Manil Suri (bildet) i The New York Times – med referanse til det faktum at det er få skeive forskere i naturvitenskapene (ofte kalt STEM på engelsk: science, technology, engineering, medicine). En undersøkelse fra juni viste at det er 20 prosent færre homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i offentlige STEM-jobber enn det deres andel av befolkningen skulle tilsi. Nesten halvparten av dem er dessuten ikke åpne om sin legning på jobb. Suri, som selv er homofil, mener en av årsakene er feltets noe monomane ideal: En forsker er først og fremst dét, i lunsjen diskuteres funn, ikke hobbyer eller helgen. Hvorvidt samme mønster også gjelder i norsk naturvitenskap, vites ikke.

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»
«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»