Debatt

På ville veier

Fastsettelse av gårds- og stedsnavn er ikke utelukkende et spørsmål om filologi og arkeologi, det er like meget, eller mer, et språkpolitisk spørsmål der en rekke andre momenter kommer inn.

«Akademisk vrøvl», er overskriften på et innlegg av Frode Korslund i Morgenbladet fredag 11. september. Emnet er gårdsnavn, og Korslund går til felts mot Tor Guttu og meg for å ha støttet Navneforeningen Norges synspunkter når det gjelder fastsettelsen av skrivemåten for gårdsnavn.

Korslund skiller i sin akademiske bedreviten ikke mellom filologi og språkpolitikk. Fastsettelse av gårds- og stedsnavn er ikke utelukkende et spørsmål om filologi og arkeologi, det er like meget, eller mer, et språkpolitisk spørsmål der en rekke andre momenter kommer inn.

Frode Korslund er åpenbart opptatt av det akademisk korrekte og pertentlige.

Riksmålsforbundet er en privat forening som blant annet driver språkpolitikk. Det er fint at Korslund synes det er en viktig del av vårt demokrati og ytringsfrihet at private organisasjoner får lov til å gi uttrykk for sine synspunkter. Det gjør Riksmålsforbundet, og det har vi tenkt å fortsette med.

Frode Korslund er åpenbart opptatt av det akademisk korrekte og pertentlige. Da burde han også ha fått med seg at hverken Tor Guttu eller jeg i denne saken noensinne har uttalt oss på vegne av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur. Når han så hevder, er det både akademisk vrøvl og uetterrettelig.

Trond Vernegg er formann i Riksmålsforbundet

Mer fra Debatt