Annonse
00:00 - 11. september 2015

Ny sprekk i standardmodellen

Foto: Getty Images
Annonse

For tredje gang har en partikkelakselerator fått et resultat som ikke stemmer med standardmodellen, den per i dag beste teorien vi har for å forklare universets lover. Helt spesifikt har forskerne hos Cern målt at B-mesoner som brytes ned, oftere lager tauoner enn muoner (et par små partikler som ligner elektroner), melder Nature News. Standardmodellen tilsier at nedbrytingen skal lage like mange av hver. Fysikken går vi ikke nærmere inn på, det viktige er at dette er tredje gang et slikt avvik har blitt målt de siste årene. Alle vet at standardmodellen ikke kan være helt riktig, blant annet fordi den ikke forklarer tyngdekraften, men hittil har de aller fleste eksperimenter bekreftet modellen. Om disse målingene stemmer, kan det gi nytt giv for letingen etter en alternativ eller utvidet fysisk forståelse av verden. Følg med.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»