Annonse
00:00 - 11. september 2015

En stimulerende utvikling

Strøm på hjernen, hvor går grensen?

Dyp lindring: MR-bilde av hjernen til en 30 år gammel pasient med bevegelsesforstyrrelsen dystoni. Pasienten behandles med dyp hjernestimulering ved universitetssykehuset i Grenoble i Frankrike. Elektrodene i hjernen er koblet til en pacemaker under kragebeinet. Foto: BSIP/UIG/Getty Images
Annonse

Det finnes enkelte situasjoner der vi som arbeider med nevrologi nesten kan føle oss som trollmenn. En pasient er plaget med uttalte skjelvinger, armer og bein rister ukontrollert. Legen trykker på en fjernkontroll, og sekunder etter blir kroppen helt rolig. Legestudenter og pårørende får hakeslepp. Heller ikke vi som har sett det mange ganger før, slutter å la oss fascinere.

Metoden kalles dyp hjernestimulering. Pasienten får operert inn tynne ledninger, eller elektroder, som leverer målrettet elektrisk strøm til dyptliggende deler av hjernen. Ledningene går ut gjennom borehull i skallen og deretter under huden ned til en pacemaker-lignende boks på brystet. Her sitter batteriet og elektronikken som kommuniserer med fjernkontrollen for å regulere strømstyrke og andre innstillinger. Denne behandlingen brukes særlig i avanserte stadier av Parkinsons sykdom, men også ved en del andre tilstander der pasienter plages av ufrivillige bevegelser. Siden metoden ble utviklet på 1990-tallet har tusenvis av pasienter over hele verden fått et bedre liv takket være slike stimuleringselektroder i hjernen.

Hvordan dyp hjernestimulering egentlig virker, kan vi ikke si med sikkerhet. Vi vet at områder dypt i hjernen sender hemmende og aktiverende impulser mellom hverandre i et komplekst samspill som gjør oss i stand til å kontrollere kroppens bevegelser presist og ubesværet. Når sykdom skaper ubalanse i dette systemet, kan målrettet strøm gjenopprette likevekten.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse