Annonse
00:00 - 28. august 2015

Klovner imellom

Annonse

I en verden under stadig forandring er det på sett og vis betryggende at enkelte ting aldri endrer seg. Morgenbladet-snobbismen lever i hvert fall i beste velgående.

I en kommentar i forrige ukes avis bekymrer Bernhard Ellefsen seg seriøst over innslaget i VGTV der jeg anmeldte Jo Nesbøs siste bok Mere blod live, og deretter møtte forfatteren for å gi ham dommen. Dette var på en og samme tid «en munter parodi» men også «dørgende kjedelig og nokså flaut», synes Ellefsen.

Dessuten var det «hverken overraskende eller særlig provoserende», men likevel mener Morgenbladets mann at det er på sin plass å kalle meg en klovn etter innsatsen i dette programmet. Jeg antar at uttrykket «klovn» er noe Morgenbladets kulturskribenter sparer til helt spesielle anledninger, slik sett føler jeg meg ganske eksklusiv.

Jeg registrerer at Bernhard Ellefsen i kommentaren utviser lite respekt både for sine kritikerkolleger og for andre aviser enn den han selv skriver i. At mer enn 100 000 seere fant det interessant å følge VGTVs sending med Jo Nesbø-anmeldelsen, gjør trolig ikke noe inntrykk på ham.

Morgenbladet-snobbismen lever i hvert fall i beste velgående.

Han synes uansett ikke det er en god idé å prøve ut nye former for kulturkritikk; heller ikke Bergens Tidendes planlagte serie med «anmelderintervjuer» finner nåde for Ellefsens blikk. I stedet tar han til orde for at kritikken fortsatt skal være akkurat slik den har vært «i drøye to millennier». Plutselig fikk begrepet reaksjonær helt nytt innhold for meg.

Bernhard Ellefsen er en meningssterk mann, som det alltid er interessant å lese. Men han har et stykke å gå når det gjelder grunnleggende journalistisk håndverk. I kommentaren sin skriver han om liveanmeldelsen på VGTV at «stuntet har vært gjennomført med Nesbøs to utgivelser av året». Da må Ellefsen i tilfelle ha vært helt alene i verden om å se meg anmelde Jo Nesbøs forrige bok på VGTV. Den sendingen har nemlig aldri eksistert. Blod på snø ble anmeldt på vanlig måte, publisert på nett og papir. Men altså ikke live på VGTV.

Imidlertid anmeldte jeg Jørn Lier Horsts Blindgang på VGTV i slutten av mai. Kanskje blander Ellefsen her sammen to ganske ulike forfattere, og to bøker han sannsynligvis ikke har lest. Uansett vil jeg anbefale ham å sjekke faktagrunnlaget for sin neste kommentar litt bedre. Bare et godt råd. Oss klovner imellom.

Sindre Hovdenakk er bokanmelder i Verdens Gang.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse