Annonse
00:00 - 28. august 2015

Atmosfæriske elver og kaosteori

Hvilken av jordens elver fører mest vann?

Elv i sikte: Til enhver tid renner det et titalls atmosfæriske elver rundt på jorden. Her bygger regnet seg opp i Melbourne i Australia. Foto by Michael Dodge/Getty Images
Annonse

I en fredagsquiz ville de fleste svart «Amazonas» – og de vil tatt feil. Elvene som bærer mest vann, har ikke navn, og de befinner seg ikke engang på land. De svever over hodene våre og kan dukke opp på kort varsel og bringe både ekstremregn og oversvømmelser.

Til enhver tid renner det et titalls slike atmosfæriske elver rundt på jorden, noen hundre kilometer brede og tusener av kilometer lange. Elvene er et viktig element i transporten av fuktighet i klimasystemet, men forskere har ikke god kontroll på hvordan de dannes. Nå har spanske forskere studert atmosfæriske elver med kaosteori. Resultatene ser lovende ut og kan på sikt gi oss bedre vær- og klimamodeller og sikrere varsling av ekstremregn.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En æresdom kan, i motsetning til en landssvikdom, ikke sones.»
«Det er ikke treffende å karakterisere forslaget som masseovervåkning av egne innbyggere.»
«Forfatterforeningen har beklaget den formen æresrettens arbeid tok.»
«Det er både trist og provoserende at Kyrre Wathne tillater seg å si noe så historieløst og reduserende.»
«Roar Hagen unnlater konsekvent å forholde seg til hva forskningen på klasse egentlig går ut på.»