Annonse
00:00 - 28. august 2015

Atmosfæriske elver og kaosteori

Hvilken av jordens elver fører mest vann?

Elv i sikte: Til enhver tid renner det et titalls atmosfæriske elver rundt på jorden. Her bygger regnet seg opp i Melbourne i Australia. Foto by Michael Dodge/Getty Images
Annonse

I en fredagsquiz ville de fleste svart «Amazonas» – og de vil tatt feil. Elvene som bærer mest vann, har ikke navn, og de befinner seg ikke engang på land. De svever over hodene våre og kan dukke opp på kort varsel og bringe både ekstremregn og oversvømmelser.

Til enhver tid renner det et titalls slike atmosfæriske elver rundt på jorden, noen hundre kilometer brede og tusener av kilometer lange. Elvene er et viktig element i transporten av fuktighet i klimasystemet, men forskere har ikke god kontroll på hvordan de dannes. Nå har spanske forskere studert atmosfæriske elver med kaosteori. Resultatene ser lovende ut og kan på sikt gi oss bedre vær- og klimamodeller og sikrere varsling av ekstremregn.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En antroposentrisk etikk sier at vi har moralske plikter bare overfor mennesker.»